Nasza podroz w przeszlosc mozemy rozpoczac od lawendowego cukru.Jest to nieskomplikowany projekt , ktory nie zabiera wiele czasu.Potrzebujemy: cukier /im drobniejszy, tym szybciej sie farbuje/, dwa barwniki spozywcze:niebieski i czerwony,/ chyba, ze mozemy dostac koloru lawendy/kwiatki lawendy spozywczej, miske oraz sloiki do przechowywania.
ja wybralam cukier dosyc gruby
to moje kolorki spozywcze: niebieski i czerwony
teraz nalezy doswiadczalnie sprobowac ile barwnika nalezy dodac, probujmy po pare kropli z kazdego koloru, zawsze mozna dodac wiecej
dokladnie mieszajmy, na zdjeciu widac 2 kolory, ale z czasem nabieraja jednolitego koloru lawendy
Teraz kolej na kwiatki lawendy kulinarnej, ktore wsypujemy do naszego cukru
i oto nasz cukier , umieszczony w sloiczkach, ktore beda swiatecznym prezentem, mile widzianym przez milosnikow herbaty i ciasteczek.
Dobrze jest przygotowac nasz upominek dwa tygodnie wczesniej, aromat niebywaly.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz