Obserwatorzy

niedziela, 16 grudnia 2012

Lawendowe ciasteczka

Do wykonania lawendowych,kruchych ciasteczek potrzebujemy nastepujace skladniki:
250 dkg masla/wyjac wczesniej z lodowki, zeby zmieklo/
troszke wiecej, niz 1/2 szklanki cukru/ja mam cukier lawendowy/
1 lyzeczke skorki cytrynowej/ zawsze scieram na drobnej tarce/
jezeli nie mamy cukru lawendowego dodajemy ok.2 lyzeczek suchych kwiatkow lawendy kulinarnej
2 i 1/2 szklanki maki przennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
sol do smaku
1 torebka cukru waniliowego
biala, rozpuszczona czekolada -do ozdoby
Przepis jest jak na wiekszosc kruchych ciastek, maslo ucieramy z cukrem i skorka cytrynowa a make z pozostalymi suchymi skladnikami, ktore dosypujemy stopniowo do masla.Kwiatki lawendy beda widoczne, po upieczeniu zmienia troche kolor. Gotowe ciasto dzielimy na dwie czesci i schladzamy w lodowce.Potem walkojemy, niezbyt cienko i wycinamy pozadane ksztalty.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na blasze wylozonej pergaminem w temperaturze  180C ok. 20 min.
Ciastka sa bardzo kruche, wiec musimy poczekac az wystygna i dopiero mozemy je delikatnie zdjac i udekorowac.Ja rozpuscilam troche bialej czekolady, ktora wlozylam to tuby cukierniczej i wyrysowalam wzory..Super prezent dla przyjaciolek i innych ludzi doceniajacych nasz trud artystyczny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz